Acasă | Editura Muzicală GRAFOART | Asociaţia muzicală GRAFOART | Librăria muzicală George Enescu | Librăria muzicală Ciprian Porumbescu | Caravana muzicală Dinu Lipatti
 

 

Asociaţia muzicală GRAFOART

 

Salvaţi Casa Lipatti - Crearea Muzeului Dinu Lipatti Bucureşti

Dorim achiziţionarea Casei Lipatti şi transformarea acesteia în Muzeul Dinu Lipatti. Am salva astfel clădirea de la o distrugere sigură şi am crea un important centru cultural al Bucureştiului, redând vocaţia iniţială a clădirii.

Reşedinţa Lipatti era de obicei "bântuită de muzică şi de muzicieni", vrăjiţi, probabil, oamenii se opreau să asculte din stradă câteva acorduri.
Dinu Lipatti obişnuia să organizeze "concerte de cameră" în casa din Bulevardul Lascăr Catargiu, unde în afara familiei erau invitaţi şi apropriaţi. Acestea se desfăşurau adesea "la două piane sau piano la patru mâini", scria Miron Soarec.

"În 1927 ne-am mutat într-o vilă spaţioasă din Şoseaua Bonaparte, pe locul unde se înalţă acum blocurile de lângă Cinematograful Volga - actual Martin. Prin 1930 ne-am mutat din nou, de data aceasta în locuinţa mare a tatălui meu din Bulevardul Lascăr Catargiu 12. Bunicul i-o cumpărase tatei pe la 1900. Era o clădire cam ciudată, care există şi astăzi, fiind cunoscută drept Casa Lipatti. Fusese construită de Petre Antonescu, pe atunci june arhitect descins de la Paris. O casă de un rococo bastard, elegantă şi totodată disproporţionată, care parcă stă în genunchi. Seamănă cu un om cu torsul mare şi cu picioare scurte, fiind lipsită de acele nobile proporţii, care se mai pot întâlni în Bucureşti la unele case vechi", scria Valentin Lipatti în memoriile sale.

Clădirea se înscrie în liniile ecletismului, accentele principale fiind de origine barocă. Ancadramentele ferestrelor şi portalul intrării oficiale sunt elegant decorate cu elemente vegetale şi nu numai. Intrând descoperi o locuinţă burgheză tipică, a cărei ambianţă interioară aminteşte de Bucureştiul sfârşitului de secol al XIX-lea. Odinioară, pereţii erau decoraţi cu lambriuri din lemn sau acoperiţi cu mătase pe schelet de lemn.

Persoanele juridice ne pot susţine prin sponsorizări folosind datele de mai jos:

Denumire: Asociaţia GRAFOART
Sediu: piaţa Sfinţii Voievozi nr. 1, sector 1, Bucureşti
CUI: 29193880
Cont IBAN: RO79 BACX 0000 0008 7459 6000 RON
E-mail: asociatiagrafoart@gmail.com

Realizările noastre:

Încă de la înfiinţare, asociaţia noastră a oferit vouchere pentru achiziţia partiturilor în valoare de 10 lei,
în fiecare an, către cca. 2 000 de elevi care participă la concursuri de muzică din toată ţara.

De asemenea, susţinem publicarea partiturilor compozitorilor români, prin proiecte culturale.

Proiectele noatre:

Publicarea tuturor Operelor Complete ale lui Dinu Lipatti,
un total de 52 de lucrări,
din care estimam că vor rezulta aprox. 2000 de pagini tipărite.
Detalii proiect Lipatti română / engleză.

 

Dinu Lipatti

Casa Lipatti

Pentru realizarea proiectului avem nevoie de susţinerea dumneavoastră, oricât de mică, orice donaţie ne aduce mai aproape de realizarea proiectului nostru.

Puteţi dona orice sumă
direct cu cardul:

Casa de Editură GRAFORT
Copyright © 2011. GRAFOART
Actualizat - 29 ianuarie 2016